Att laga egen fiskmat är ett enkelt sätt att kunna erbjuda sina fiskar en nyttig diet. Att laga egen mat kräver givetvis lite mer jobb än att bara beställa fiskmat på internet men ger dig tillgång till mat som du kan anpassa för just de fiskar du håller.

diskus

Diskus är ett exempel på en fisk som mår bäst om du lagar din egen mat åt dem som är anpassad efter deras behov.

Kommersiella fiskfoder är normalt utvecklade för att passa en stor mängd olika arter utan att vara optimalt för något. Detta är inte fallet om du gör din egen mat. Då kan du ge dina fiskar exakt vad de behöver.

Jag säger inte att kommersiell mat är dålig utan bara att du kan laga bättre mat själv.

Lätt att laga

Att laga egen fiskmat är som sagt mycket enkelt. Allt man behöver göra är att hacka eller mixa ingredienserna till en lämplig storlek och blanda dem väl. Om du har stora fiskar är det bästa alternativet ofta att finhacka ingredienserna för hand och sedan bland dem i en skål. Om du däremot har mindre fiskar (<15 cm) så är det ofta bäst att mixa alla ingredienser i en mixer för att få en massa bestående av små bitar som alla fiskar kan äta.

Om man har mycket stora fiskar behöver man sällan laga någon mat utan kan istället bara ge dem en mix av frysta grönsaksbitar samt hela bitar räkor, krabba och musslor från snabbköpet. Här handlar det med andra ord bara om att blanda ingredienser utan att man behöver göra något annat.

Anpassa alltid matens storlek efter hur stor mun dina fiskar har.

Ingredienser

Exakt vilka ingredienser man skall ha i sin hemlagade fiskmat beror på vilka fiskar man håller. Många fiskar behöver en blandning av grönsaker och kött medan andra arter föredrar en mer specialiserad diet. Läs om vad dina fiskar äter i det vilda innan du väljer vad som skall ingå i din mat.

frysta ärtor

Frysta ärtor är ett bra alternativ i din fiskmat.

Om du håller flera olika fiskarter så kan det vara bra att utveckla en mat som passar alla din fiskar. Om dina fiskar har mycket olika krav, såsom om du håller båda växtätande och rovfiskar så är det bättre att laga olika mat för dina olika arter. Kom ihåg att man kan laga mycket mat vid ett tillfälle och sedan lagra den i frysen. Detta gör det enkelt att ha flera olika blandningar för olika arter.

När du vet vila behov dina fiskar har så är det dags att köpa dina råvaror. Undvik råvaror med mycket små partiklar såsom t.ex mjöl. Detta grumlar lätt vattnet. Jag rekommenderar att du istället köper högkvalitativa råvaror som är nyttiga och som inte innehåller något skadligt.

Exempel på bra grönsaker att använda i din diet inkluderar t.ex. ärtor, brysselkål och morötter. Det är bäst att välja lite hårdare solida grönsaker. Mjukare grönsaker såsom tomater funkar sällan särskilt bra.

räkor

Du kan använda skalade eller oskalade räkor i din fiskmat.

För rovfiskar och andra fiskar som vill ha animalier i maten skall du välja olika typer av fisk. Jag använder personligen bara skaldjur i min mat eftersom jag tycker detta ger ett bättre resultat men om du vill sänka kostnaden kan du även använda fiskfiléer i din fiskmat. Personligen använder jag vanligtvis en blandning av frysta räkor, krabba och musslor i min fiskmat. Ibland använder jag även bläckfisk men denna är lite svårare att arbeta med då den påminner lite om gummi. Bläckfisk är mest lämpat för stora fiskar.

Du kan köpa frysta räkor, fryst krabba etc till din fiskmat i din vanliga matvarubutik. Det är viktigt att du köper rena räkor etc, inte produkter i saltlake eller som har kryddats.

Var inte rädd att pröva nya produkter i din fiskmat. Det kan dock vara bra att göra små satser när du prövar ett recept. Om det funkar bra kan du laga en större sats.

Undvik kött från gris och andra feta djur i fiskmat. Kyckling och nät kan användas i mindre mängder och vid speciella tillfällen men det är mycket viktigt att du inte använder det alltför mycket eller i alltför stora mängder. Om du använder nöt skall du använda magert fettfritt kött såsom oxhjärta. Använd aldrig fett kött. Detta kan skada din fisk internet även om de verkar gilla diet. Det är t.ex. vanligt att för fet fiskmat skador fiskarnas fortplantningssystem.

Frysa och lagra

När du har lagat din nya fiskmat så skall du frysa ner den så att den kan lagras så att du kan använda av den under en lång tid. Det viktigaste att tänk på när du fryser den är att det skall vara lätt att ta ut mat och mata med den. Frys aldrig allt i en klump. Då kan du inte använda maten. Det bästa alternativet är ofta att lägga mat i en ziplock påse och kavla den tunt i påsen. På detta sätt är det enkelt att bryta bitar att mata med. Ett annat alternativ är att använda islådor för små isbitar för att portionsfrysa matportioner.

Om din fisk hålls i lufttäta påsar så kan den lagras i mer än ett år i frysen. Efter det kan näringsvärdet börja sjunka. Jag rekommenderar inte att du har mat i frysen i mer än två år. Om den börjar bli gammal är det bäst att slänga den göra ny.

Mata dina fiskar

Om du har fryst maten på ett bra sätt är det lätt att mata din fisk. Bryt bara av en lämplig bit mat (eller ta en portion ur islådan) och släpp den i akvariet. Fiskarna kommer genast börja undersöka den och mat släpps allteftersom maten tinar. Vissa föredrar att tina maten innan de matar. Detta är normalt inte nödvändigt men kan vara en bra ide om du har långsamma fiskar som annars kan ha svårt att konkurrera om mat.