Flingfoder är den enklaste mat som man kan mata sina fiskar. Det är bekvämt att använda, lätt att lagra och kan stå på akvariet tills man behöver det. Bra flingfoder kan vara en relativt bra mat för dina fiskar. Tåliga nybörjarfiskar mår ofta bra på en diet bestående av enbart flingor. Mer krävande arter kan dock vara mer kräsna och kräver andra typer av mat för att må riktigt bra eller för att föröka sig.

Om du matar dina fiskar flingor är det mycket viktigt att du väljer ett bra flingfoder som innehåller mycket näringsämnen. Undvik billig fiskmat från okända tillverkare. Nedan kan du se exempel på bra flingfoder som du kan mata dina fiskar med.

Billigt flingfoder Populärt Bästa flingfoder
Tetra Guppy
100 ml
Från 39 kr
tetra guppy
Tetramin
Bästa köp = 1000 ml
249 kr
tetramin
Sera GVG-mix
Färdigblanded mat
92 kr
gvgmix

Hur matar man med flingor

Det finns flera sätt att mata med flingor. Det kanske vanligaste sättet att mata med flingor är att sprinkla dem över ytan. Detta är ett mycket enkelt sätt att mata sina fiskar utan att man behöver bli blöt eller smutsig. Det är dock inte alltid det bästa sättet att mata sina fiskar med flingor. Det är ofta bättra att klämma fast flingorna mellan fingrarna och sedan hålla dem under ytan några sekunder så att de blir blöta innan man släpper dem. Man bör gnugga sina fingrar mot varandra för att släppa fodret. Detta delar fodret i mindre bitar. Det finns flera tillfällen då detta är det bästa alternativet. Exempel på tillfällen då man skall använda denna metod inkluderar:

  • Om man har små fiskar som kan ha svårt att äta hela flingor. Om man har yngel i akvariet skall man alltid använda denna teknik.
  • Om man har bottenlevande fiskar. Om man har bottenlevande fiskar kan det vara svårt för dem att hinna få någon mat om man inte blöter den så att den sjunker snabbare. Om man inte blöter maten så måste man ofta överutfodra för att de bottenlevande fiskarna skall hinna få mat. Om man överutfodrar så är det mycket dåligt för vattenkvalitén.
  • Om man har glupska fiskar. Om man har väldigt glupska fiskar så kan de äta väldigt mycket mat snabbt om man sprider det över ytan. Denna mat kan sedan expandera i deras magar vilket kan orsaka problem eller t.o.m. allvarligt skador. Genom att blöta fodret först eliminerar du denna risk. Detta problem är större med pellets än flingfoder men flingor kan orsaka problem.

Är det okej att ge sina fiskar flingfoder?

Ja. Kvalitativa flingor innehåller mycket näringsämnen och ger de flesta vanliga sällskapsakvarium en bra diet. Om du är en nybörjare som precis har börjat hålla fiskar och som håller tåliga nybörjarfiskar så är flingfoder ett bra alternativ. Om du däremot vill hålla mer krävande eller specialiserade fiskar så är flingfoder sällan en bra lösning. ven i detta fall kan dock flingfoder utgöra en bra bas för fiskarnas diet.

Skall man mata bara flingor?

Om man håller lättskötta fiskar såsom många barber, levandefödare, tetror och skalarer så kan man välja att bara mata sina fiskar flingfoder. Om man gör detta bör man helst mata en mix olika flingfoder. En flinga som man använder som bas för deras diet och som man ger dem varje dag kombinerat med t.ex. vegetariska flingor och färgflingor som de får varannan dag. Detta ger fiskarna en viss variation i sin diet trots att de bara får flingfoder. Många lättskötta fiskarter överlever på bara en typ av flingfoder men jag rekommenderar att man blandar olika typer av foder eftersom man då får friskare färggrannare fiskar.

Personligen utfodrar jag aldrig fiskar med bara flingfoder utan ger dem fryst foder minst två gånger i veckan och levandefoder när jag kan. Jag tycker detta är mer än värt ansträngningen och denna lilla merkostnaden eftersom jag får mycket vackrare fiskar.

Man kan med andra ord mata med enbart flingor men det är mer än värt att anstränga sig lite extra och ge sina fiskar en varierad kost.

Är flingor dålig fiskmat?

Nej, Kvalitativa flingfoder är inte dålig fiskmat. De har stigit i kvalitet under åren och är numera en bra bas för dina fiskars diet. Detta innebär däck inte att flingfoder är jättebra heller. Det finns andra typer av fiskmat såsom pellets som är bättre och näringsvärdet i levande och fryst foder är mycket bättre än det i flingfoder. Flingfoder är med andra ord inte dåligt men det finns bättre alternativ som du kan välja. Många arter kräver annan mat än flingfoder för att föröka sig och få ungar.

Kan man odla fisk på flingor?

Det finns ett antal arter som lätt förökar sig och får ungar i akvarium även om man bara matar flingfoder. Detta inkluderar t.ex. många levandefödare. De flesta arter föredrar dock att få annan mat som en del av sin diet för att man skall få dem att leka.

Hur tillverkas flingor?

Flingor tillverkas genom att en rad ingredienser blandas med vatten i en stor behållare. Allt mixas tills det är en mycket fin gröt. Denna gröt kavlas sedan ut i en mycket tunn skiva som torkas och bryts till de flingor du köper i butiken. Vilka ingredienser som ingår i en flinga beror på vilket flingfoder du använder. Olika typer av flingfoder använder nämligen olika ingredienser för att ge olika fiskarter den näring de behöver. I burkar med olika färgade flingor så innehåller olika färger ofta olika ingredienser och olika näringsinnehåll. Gröna flingor är t.ex. ofta vegetariska medan röda flingor ofta är baserade på räkor. Du kan dock inte anta att samma färger har samma innehåll i olika typer av mat.

Köpa på nätet eller i butiken

Jag rekommenderar att man köper sin fiskmat online i en större online butik. Flingfoder är en färskvara och om man köper den i sin matvarubutik eller sin lokala akvariebutik så vet man inte hur länge den har stått på hyllan. Online butikerna har högra omsättning på sin fiskmat vilket innebär att den fiskmat du får ofta är färskare än den du får i den lokala butiken.